Select Page

Παρενέργειες κετογονικής διατροφής

Παρενέργειες Κετογονικής

Μόνο με ιατρική παρακολούθηση

Παρενέργειες κετογονικής διατροφής

Όπως σε κάθε μεταβολική αλλαγή  έτσι και  εδώ θα έχουμε τις παρενέργειες κετογονικής διατροφής. Όταν ξεκινάμε μια κετογενική δίαιτα – διατροφή, είναι φυσιολογικό να βιώνουμε κάποιες αλλαγές καθώς το σώμα προσαρμόζεται σε έναν νέο τρόπο κατανάλωσης.

Μπαίνοντας σε κέτωση, ο οργανισμός αλλάζει την πηγή καυσίμου του από τη γλυκόζη (υδατάνθρακα) σε λίπος, χρησιμοποιώντας τα δικά του αποθέματα λίπους και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κάποια από τις ακόλουθες ανεπιθύμητες ενέργειες:

  • Απώλεια ηλεκτρολυτών
  • Keto-Flu (Κέτο-γρίπη)
  • Αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου όπως δυσκοιλιότητα
  • Κράμπες στα πόδια
  • Κακή αναπνοή
  • Απώλεια ενέργειας

Με την κατάλληλη εισαγωγή και προετοιμασία συνήθως αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ανεπαίσθητες και προσωρινές. Αν υπάρξουν συνήθως μπορούν να αποκατασταθούν άμεσα με κατάλληλους χειρισμού στην κέτωση και κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Παρενέργειες κετογονικής διατροφής & Απώλεια ηλεκτρολυτών

Οι ηλεκτρολυτηκές διαταραχές που παρουσιάζονται ως παρενέργειες κετογονικής διατροφής είναι ημαντικές. Καθώς το σώμα καταναλώνει τις αποθήκες υδατάνθρακα μπορεί να αποβάλλει αρκετές ποσότητες υγρών και αυτό εμφανίζεται κυρίως μέσα στις πρώτες δύο εβδομάδες μιας κετογονικής δίαιτας.
Η κετογονική δίαιτα είναι μια δίαιτα που αν δεν προσέξουμε μπορεί να εμφανιστούν ηλεκτρολυτικές διαταραχές. Επίσης από την στιγμή που δεν είναι μια ανοικτή δίαιτα σε όλα τα τρόφιμα η κάλυψη μέσω των τροφών μπορεί να είναι ανεπαρκής.

Συνήθως οι επιπλοκές αυτές σχετίζονται με το είδος της κετογονικής δίαιτας, την διάρκεια και την εμπειρία του ιατρού που την εφαρμόζει.

Παρενέργειες κετογονικής διατροφής & KETO Flu

Η KETO γρίπη είναι μια παρενέργεια που ονομάζεται επίσης και γρίπη των υδατανθράκων. Είναι ένας όρος που επινοήθηκε από τους οπαδούς της κετογονικής δίαιτας για να περιγράψει τα συμπτώματα που μπορεί να προκληθούν κατά την έναρξη της κετογονικής δίαιτας ή διατροφής, στην φάση της ΚΕΤΟ προσαρμογής.

Αυτά τα συμπτώματα, είναι παρόμοια με τα συμπτώματα της γρίπης. Προκαλούνται από το σώμα που προσαρμόζεται σε μια νέα διατροφή που περιλαμβάνει πολύ λίγους υδατάνθρακες.

Ενώ μερικοί άνθρωποι μπορούν να εισέλθουν σε μια κετογονική δίαιτα χωρίς παρενέργειες, άλλοι μπορεί να εμφανίσουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Ναυτία
  • Έμετο
  • Δυσκοιλιότητα
  • Διάρροια
  • Πονοκέφαλο
  • Ευερεθιστότητα
  • Αδυναμία
  • Μυϊκές κράμπες
  • Ζάλη
  • Κακή συγκέντρωση
  • Πόνο στο στομάχι
  • Μυϊκούς πόνους
  • Δυσκολία στον ύπνο
  • Στέρηση ζάχαρης

Η μείωση της πρόσληψης υδατανθράκων, αναγκάζει το σώμα σας να κάψει κετόνες για ενέργεια αντί για γλυκόζη. Η φάση αυτή λέγεται και φάση ΚΕΤΟ προσαρμογής. Η δραστική μείωση υδατάνθρακα μπορεί να αποτελέσει σοκ για το σώμα και μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα παρόμοια με εκείνα που εμφανίζονται όταν απογαλακτιζόμαστε από μια εθιστική ουσία όπως η καφεΐνη στον καφέ.
Η μετάβαση σε μια δίαιτα με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες είναι μια σημαντική αλλαγή και το σώμα μας και μπορεί να χρειαστεί χρόνο για να προσαρμοστεί σε αυτόν τον νέο τρόπο διατροφής.

Για ορισμένους ανθρώπους, αυτή η μεταβατική περίοδος μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Τα συμπτώματα της KETO γρίπης μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται μέσα στις πρώτες λίγες ημέρες από τη μείωση των υδατανθράκων και μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά και ποικίλλουν από άτομο σε άτομο.

Τα συμπτώματα αυτά αναφέρονται συνήθως από εκείνους που μόλις έχουν ξεκινήσει μια κετογονική διατροφή και υπάρχουν τρόποι για να μειωθούν έως και να εξαφανιστούν άμεσα. Αυτός είναι και ένας λόγος που η εφαρμογή μιας κετογονικής δίαιτας πρέπει να γίνεται με ιατρική καθοδήγηση.

Δυσκοιλότητα

Μια κετογενική διατροφή μπορεί να επιφέρει αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου, όπως δυσκοιλιότητα.

Αυτό συμβαίνει συχνά με οποιαδήποτε σημαντική αλλαγή στη δίαιτα, καθώς τα βακτήρια του ιδίου του οργανισμού θα πρέπει να προσαρμοστούν ώστε να χειρίζονται διαφορετικά τρόφιμα σε διαφορετικές ποσότητες.

Εάν η δυσκοιλιότητα δεν επανέλθει σε σύντομο χρονικό διάστημα με διαιτητικούς χειρισμούς θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψιν μας κάποιο σκεύασμα φυτικών ινών και προβιοτικών.

Κράμπες Στα Πόδια

Οι κράμπες στο πόδι είναι μια πιθανή παρενέργεια στην κετογονική δίαιτα. Αυτές οι κράμπες είναι συνήθως καλοήθεις, αλλά μπορεί να είναι ενοχλητικές.

Μια από τις αιτίες των κράμπες των ποδιών στην κετογενική διατροφή οφείλεται σε υπονατριαιμία, η οποία συμβαίνει όταν το επίπεδο νατρίου στο αίμα είναι πολύ χαμηλό. Στην κετογονική δίαιτα υπάρχει μεγάλη αποβολή νατρίου από τα ούρα.
Επίσης διαταραχές μπορεί να υπάρχουν σε επίπεδο καλίου.

Οι διαιτητικοί χειρισμοί είναι η χορήγηση κατάλληλου σκευάσματος ηλεκτρολυτών (πάντα με ιατρική επίβλεψη) μπορεί να ομαλοποιήσει την κατάσταση.

Κακοσμία Του Στόματος

Η Κακοσμία του στόματος ή έντονη οσμή της αναπνοής που αναφέρεται και ως KETO αναπνοή, μπορεί μερικές φορές να συμβεί καθώς εισερχόμαστε σε κέτωση (έντονη καύση λίπους) στην κετογονική δίαιτα.

Αυτό οφείλεται στις ίδιες τις κετόνες ή όπως αλλιώς λέγονται κετονικά σωμάτια . Οι κετόνες μπορούν να απελευθερωθούν στην αναπνοή, στα ούρα και τον ιδρώτα. Η ακετόνη είναι μια μορφή κετόνης που όταν απελευθερώνεται στην αναπνοή μπορεί να οδηγήσει σε μεταλλική γεύση στο στόμα ή σε μια λιγότερο ευχάριστη αναπνοή.

Μια καλή στοματική υγιεινή με βούρτσισμα των δοντιών, χρήση στοματικού διαλύματος συχνότερα μέσα στην ημέρα ή χρήση αρωματιστικού της αναπνοής είναι η λύση του προβλήματος.

Περισσότερα για την θρέψη και διατροφή από τον Ιατρό – Διαιτολόγο Dr. Ιάκωβο Θεοδοσιου στο www.diaitologos-iatros.com